Zupa krem z dyni i batatów

Miesiąc temu kupiłam dynię… Jak widać jestem jej fanką… Nadszedł jej czas.

Składniki:

  • 2-3 łyżki oleju kokosowego
  • 1 średnia dynia
  • 1 duży batat
  • 2 średnie cebule
  • 1 duży ząbek czosnku
  • Trochę korzenia imbiru, 1 cm
  • Łyżeczka soli,pieprz

Przygotowanie:

Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojoną w prążki cebulę oraz dynię i batata pokrojonego w kostkę. Dodajemy grubo pokrojony czosnek.

Podsmażamy 2 minuty i zalewamy wodą poniżej poziomu warzyw. Dodajemy sól,pieprz i imbir. Gotujemy około 15 minut, do miękkości warzyw.

Blendujemy i już :)!

Dzieci zjadły z grzankami żytnimi, ja też, ale chyba tylko ja lubię zupy krem, bo o dokładkę poprosiła tylko niespełna dwuletnia Basia i nie zjadła za dużo…

Dla miłośników imbiru na pewno byłaby smaczniejsza z większą ilością tego rozgrzewającego dary natury!

Ania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *