Zima za oknem, jak się rozgrzać, naładować witaminami? Najlepsze pomysły są najprostsze, tak powstała zupa burakowa.
Składniki:
- 2 średnie buraki
- 2 średnie marchewki
- 3-4 duże ziemniaki
- Pół dużej pietruszki
- 1 mała cebula
- Ząbek czosnku
- Łyżeczka soli
- Łyżeczka czubrzycy zielonej
- Łyżeczka suszonej natki pietruszki
- Łyżka masła klarownego lub oliwy
Przygotowanie:
Warzywa obieramy.
Kroimy w kostkę ziemniaki, marchew i buraczki.
Wszystko razem wrzucamy do garnka i zalewamy wodą około 3- 5 cm powyżej linii warzyw. Wstawiamy i pod przykryciem doprowadzamy do wrzenia.
Gotujemy na małym ogniu przez około godzinę (sprawdzamy buraczki, mają być ugotowane,ale jeszcze chrupiące).
Smacznego!
Ania