Zupa buraczkowa

Zima za oknem, jak się rozgrzać, naładować witaminami? Najlepsze pomysły są najprostsze, tak powstała zupa burakowa.

Składniki:

  • 2 średnie buraki
  • 2 średnie marchewki
  • 3-4 duże ziemniaki
  • Pół dużej pietruszki
  • 1 mała cebula
  • Ząbek czosnku
  • Łyżeczka soli
  • Łyżeczka czubrzycy zielonej
  • Łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • Łyżka masła klarownego lub oliwy

Przygotowanie:

Warzywa obieramy.

Kroimy w kostkę ziemniaki, marchew i buraczki.

Wszystko razem wrzucamy do garnka i zalewamy wodą około 3- 5 cm powyżej linii warzyw. Wstawiamy i pod przykryciem doprowadzamy do wrzenia.

Gotujemy na małym ogniu przez około godzinę (sprawdzamy buraczki, mają być ugotowane,ale jeszcze chrupiące).

Smacznego!

Ania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *