Szybkie ciasto bezglutenowe, wersja z cukrem

Coś na szybko,coś słodkiego i zawsze się udaje, no prawie zawsze ;).

Składniki:

  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • 3/4 lub pół szklanki cukru
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka sody rozpuszczona w szklance wody

Przygotowanie:

Wszystkie składniki w kolejności jak w składzie wsypujemy, wlewamy do miski, wszystko mieszamy łyżką. Dodajemy tyle wody, żeby ciasto miało gęsta,ale trochę lejącą konsystencję. Pieczemy w blaszce „pasztetówce” wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy 45 minut.

Zazwyczaj uruchamiam piekarnik i w tak zwanym międzyczasie mieszam ciasto.

Tu w wersji z polewą czekoladową i przełożone dżemem porzeczkowym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *