Coś na szybko,coś słodkiego i zawsze się udaje, no prawie zawsze ;).
Składniki:
- 2 szklanki mąki gryczanej
- 3/4 lub pół szklanki cukru
- 6 łyżek oliwy
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka sody rozpuszczona w szklance wody
Przygotowanie:
Wszystkie składniki w kolejności jak w składzie wsypujemy, wlewamy do miski, wszystko mieszamy łyżką. Dodajemy tyle wody, żeby ciasto miało gęsta,ale trochę lejącą konsystencję. Pieczemy w blaszce „pasztetówce” wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy 45 minut.
Zazwyczaj uruchamiam piekarnik i w tak zwanym międzyczasie mieszam ciasto.
Tu w wersji z polewą czekoladową i przełożone dżemem porzeczkowym.
http://www.mamazrobitosama.pl/polewa-czekoladowa/