Ciasto z mąki owsianej i ryżowej

Kolejna wariacja na temat przepisu podstawowego, która w smaku jak zawsze jest ok. Jednak konsystencja nie zachwyca, bo mocno się kruszy… Gdy znajdę pomysł na lepik i przetestuję to poprawię recepturę 🙂.

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki owsianej
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 czubata łyżeczka sody
  • 1 szklanka napoju sojowego
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego

Przygotowanie:

Składniki suche: mąki i cukier mieszamy w misce, dodajemy olej,ocet i sodę rozpuszczoną w szklance mleka.

Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto nie może być zbyt gęste. Mąka owsiana jeszcze wchłonie płyn.

Pieczemy w dłuższej blaszce chlebowej. Najlepiej wyłożyć ją papierem do pieczenia.

Wylewamy ciasto na blachę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (z opcją termoobieg).

Po 55 minutach ciasto jest gotowe.

Smacznego!

Ania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *