Ciasto z jabłkami, w końcu udane :)

Prób ciasta z jabłkami było kilka, jednak poprostu dodanie jabłek do ciasto z mąki gryczanej niestety nie dawało zamierzonego efektu.

Lekka modyfikacja i zwiększenie ilości składników sprawiły,że powstało pyszne ciasto z jabłkami.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka octu (jabłkowego)
  • 1 łyżka sody
  • 1 i 2/3 szklanki mleka ryżowego
  • pół szklanki oleju (ryżowego) zapewne może być każdy inny
  • 3 średnie jabłka

Przygotowanie:

W misce mieszamy mąki z cukrem, dodajemy ocet, olej oraz sodę rozpuszczoną w szklance mleka ryżowego. Wszystko mieszamy łyżką, dodajemy pozostałą część mleka ryżowego tak aby ciasto było gęste.

Ciasto wylewamy na blachę 20×30 cm wyłożoną papierem do pieczenia.

Na cieście układamy „ósemki” jabłek.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni Celsjusza i pieczemy 50-55 minut do suchego patyczka.

Smacznego!!!

Ania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *